Muutama päivä sitten kävin katsomassa uutuuselokuvan The Duchess, joka kertoo Devonshiren herttuan Georgianan elämästä. Tarinalla sanotaan olevan myös tiettyjä yhtymäkohtia Prinsessa Dianan elämän kanssa. Heillä oli osittain samantyylinen kohtalo ja heidän tarinoissaan historia ikäänkuin toistaa itseään.

Yllätyin todella positiivisti tästä elokuvakokemuksesta. Tämä tarina on puettu elokuvaksi kaikin puolin niin taidokkaalla tavalla, että on mielestäni ehdottomasti yksi tämän vuoden parhaista elokuvista. Upeat lavasteet, upea puvustus, upeita kohtauksia ja mitkä näyttelijät! Keira Knightley ja Ralph Fiennes olivat tässä elokuvassa parivaljakko, joka sai välillä melkein vereni pysähtymään!  

Kiera Knightley muistetaan tähän mennessä ehkä parhaiten Pride and Prejudice ja Atonement-elokuvista, mutta en tiedä miksi minulle on jäänyt näiden leffakokemusten jälkeen hänestä mieleen pääosin herkkä nuori nainen ja kauniit kasvot.

The Duchess-elokuvan nähtyäni pyörrän puheeni ja huomaan, että Kiera Knightleysta on tullut upea näyttelijätär, joka osaa suoriutua ilmiömäisellä tavalla monimuotoisesta ja haastavastakin roolista todella hyvin. Kiera Knightleyn roolia Georgiana onkin ylistetty laajasti Yhdysvaltalaisilla lehdissä ja hänen suoritustaan pidetään Oscarin arvoisena, eikä ihme!

Ralph Fiennes sen sijaan on jo tunnettu näyttelijä vuosien takaa ja minulle hänen suorituksistaan on jäänyt parhaiten mieleen hänen osansa elokuvissa The English Patient ja vastikään katsomassani elokuvassa In Bruges. Ralph Fiennes on monipuolinen ja karismaattinen näyttelijä ja toi The Duchess-elokuvassa esille taas uuden puolen itsestään.

Olin aivan mykistynyt elokuvan katsottuani ja minun piti oikaista vielä naistenhuoneeseen vilkaisemaan peilistä, sen verran oli meikit poskilla tämän elokuvakokemuksen jälkeen...

1934397.jpg

Tässä koko tarina pääpiirteittäin:

Georgiana (Keira Knightley) naitetaan Devonshiren herttuan William Cavendishin (Ralph Fiennes) kanssa ja nuoren naisen edessä on rikas ja mielenkiintoinen elämä. Vai onko sittenkään? Georgiana saa pian huomata, että elämä herttuattarena on kaikkea muuta kuin mitä hän oli mielessään kuvitellut. Herttua William osoittautuu uskottomaksi, naisia rakastavaksi ja varsin kylmäksi mieheksi, joka haluaa Georgianalta vain miespuolisen perillisen ja tuntuu välittävän enemmän koiristaan kuin vaimostaan tai tyttäristään.

Herttuatar on kuitenkin julkisuudessa erittäin suosittu ja hurmaa niin kansan kuin ylimystönkin kauneudellaan, sanavalmiudellaan ja tyylitajullaan. Hän ystävystyy lady Bess Fosterin (Hayley Atwell) kanssa ja saa lohtua hänen seurastaan, kunnes herttua saa houkuteltua lady Bessin makuukammarinsa uumeniin ja pian Georgianalle käy ilmi, että myös hänen rakas ystävättärensä osoittautuu petturiksi. Kaiken tämän järkytyksen keskellä herttua ilmoittaa vaimolleen, ettei aio luopua uudesta rakastajattarestaan, vaan aikoo pyytää tätä jäämään asumaan heidän luoksensa ja niinpä Devonshiren herttuatar joutuu jakamaan kotinsa etäisen ja uskottoman miehensä sekä tämän uuden rakastajattaren kanssa.

Tästä täysin raivostuneena hän löytää pian itsensä nuoruuden ihastuksensa, kiivaan poliitikon Charles Greyn (Dominic Cooper) sylistä ja saa vihdoin kokea kaipaamansa rakkauden huuman ja sen tuoman onnen, vaikkakin vain hetkellisesti. Kun herttuatar ilmoittaa miehelleen, että hyväksyy miehensä ja lady Bessin suhteen sillä ehdolla, että herttua hyväksyy hänen suhteensa Charles Greyn kanssa, herttua raivostuu silmittömästi, syyttää vaimoaan skandaalinomaisesta käyttäytymisestä (pitäessään itse samalla kahden naisen haaremia kotonaan) pahoinpitelee ja raiskaa herttuattaren ja saa kuin saakin tällä kamalalla tavalla kauan kaipaamansa, miespuolisen perillisen.

Mutta Georgiana jatkaa suhdettaan Charles Greyn kanssa ja huomaa pian olevansa tälle raskaana. Kun herttua saa tämän tietoonsa, hän passittaa Georgianan maaseudun hiljaisuuteen synnyttämään lapsen ja määrää syntyneen vauvan luovutettavaksi Greyn suvulle. Lisäksi herttua ilmoittaa, että jos suhde nuoren poliitikon kanssa jatkuu, on Georgianan suhde perheeseensä lopullisesti ohitse, eikä hänellä ole enää oikeutta tavata tai nähdä lapsiaan, koskaan.

Tämä on murtaa Georgianan ja vaikka hän ensin toteaa jättävänsä kaiken saadakseen jatkaa elämäänsä Charles Greyn kanssa, hän ei voi jättää rakkaita lapsiaan, vaan palaa takaisin herttuan luo, elämään keskelle kolmiodraamaa ja jakaa kotinsa aina kuolemaansa saakka niin Williamin, Bessin kuin omien ja heidän lastensa kesken.

------------------------------------------------------------------------------

Tämä elokuva oli todella koskettava ja kuten jo tuossa alussa mainitsin, Keira Knightley osaa tuoda Georgianan luonteen ja olemuksen esille aivan ilmiömäisellä, luonnollisen aidolla tavalla. Minun itse oli äitinä todella vaikea katsella joitakin kohtauksia, esimerkiksi hetkeä, jolloin Georgiana luovuttaa vastasyntyneen vauvansa rakastettunsa sukuun tai kohtaus, jossa Georgiana saa Williamilta lastensa kirjeet. Mielessäni on erityisesti yksin huoneessa istuva Georgiana. Hetki, kun kamera siirtyy toiseen huoneeseen, yksinäiselle tuolille, jossa kirjeet ovat ja kuinka hän kohta kävelee kirjepinon luokse, nostaa sen käteensä ja kuoressa lukee lapsen kirjoittamana teksti: To Mama...

Niinpä niiskuttelin silmät kyynelissä moneenkin otteeseen ja suosittelen kyllä nenäliinaa kaikille naisille ja erityisesti äideille tätä elokuvaa katseltaessa.

Alla kaksi hivenen erilaista traileri-versiota, joista alempi on UK-versio:

http://www.youtube.com/watch?v=5-QQIJKGSGM&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=tFHBAkOELaI&feature=related

Tämä elokuva on pakko saada itselle, kun tulee myyntiin! Ihana, ihana elokuva!