Löysinpä niin ihanan punaisen lohifileen taas Costcolta, että pakko oli ostaa...

Ja toissa-iltana paistoin tosiaan uunilohta ja myönnetään, lähellä oli, etten käräyttänyt kalaa hiillokselle saakka. Laitoin loppuvaiheessa paistamista uunin broil-asennolle (täällä uuneissa on ala- ja ylävastukset ja jos haluat vähän väriä pintaan, kannattaa loppuvaiheessa ruoanvalmistusta laittaa broil-asento päälle).

Ja niinhän siinä kävi, että broil-asento oli hivenen liian kauan päällä... Itse kalalle ei tosin käynyt kuinkaan, mutta leivinpaperi oli musta kuin etelän yö (ja hajukin melkoinen).

Mutta lohesta tuli (ihan oikeesti!!!) tosi hyvää ja sinne katosivat taas lohifileet, nälkäisiin suihin!

Ja vaikka paistamisen kanssa meinasi käydä vähän niin ja näin, niin tässä kuitenkin rohkenen laittaa vielä ohjettakin tulemaan. Suomessa ei onneksi ole tuota broil-asentoa, joten samanlaista tilannetta ei pitäisi tulla eteen. Ja jos joku täällä rapakon takana haluaa valmistaa lohifileen tähän tapaan, niin kannattaa vain olla varovainen sen broil-asennon kanssa...

Mutta tässä sitä tulee, ohjetta...

 

Lohifilee uunissa:

* 1 lohifilee

* 1 sitruunan mehu

* n. 1-3 tl karkeaa merisuolaa (kuinka suolaista haluat...)

* n. 1 tl kuivattua tilliä

* n. 0,5 tl valkopippuria (haluttaessa)

* tuoretta tilliä silputtuna (kun lohi on jo valmis)

Lohifileen valmistan uunissa siten, että maustan lohen ensin nahattomalta puolelta merisuolalla ja laitan fileen uuniin nahkapuoli ylöspäin. Kun lohi on paistunut n. 10 minuuttia (n. 200-225 asteessa) nappaisen nahan haarukalla pois (lähtee tosi helposti irti). Sen jälkeen nostan pellin uunista ja maustan lohen vielä merisuolalla ja tuoreella sitruunamehulla.

Lohi saa olla uunissa n. 20 minuuttia, ensin 10 minuuttia ja nahka pois, sitten mausteet ja takaisin uuniin, n. 10 minuutiksi tai kun lohi näyttää jo kypsältä. Paistamisen loppupuolella voit tosiaan vielä lisätä kuivattua tilliä, loppuvaiheessa sen tähden, ettei tilli pala lohen pintaan.

Tarjoiluvaiheessa voit puristaa lohen päälle sitruunamehua ja lisätä silputtua, tuoretta tilliä makusi mukaan.

Ja kalalle kevyeksi lisukkeeksi valmistin pirteänmakuisen mozzarella-salaatin.

 

Salaatti (annos kahdelle):

* kevätsalaattisekoitusta (tai salaattia makusi mukaan)

* 7-8 kpl kirsikkatomaatteja halkaistuina

* viinirypäleitä kokonaisina tai halkaistuina (koosta riippuen)

* parsakaalin sydämiä pienittyinä

* mozzarellaa kuutioina tai palluroina

* kirpeää, etikkapohjaista salaatinkastiketta (esim. joku italialainen)

* sitruunan mehua puristettuna

Kun salaatissa on kirpeää salaatinkastiketta ja raikasta sitruunanmehua, on se aivan ihastuttava seuralainen lohifileelle!

Ja kun vielä päälle lasi kylmää valkoviiniä jäiden kera, niin avot! Makuhermot ovat taas ojennuksessa ja nautinto voi alkaa!!!

1239212.jpg